Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Καλλιεργώντας μανιτάρια στο σπίτι


Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, την διατροφική αξία των μανιταριών πλευρώτους, συνεχίζουμε με οδηγίες καλλιέργειας πλευρώτους στο σπίτι με υπόστρωμα από καφέ.

Υλικά: 

 • 2-3 κιλά κατακάθι καφέ (ελληνικού, εσπρέσο ή φίλτρου) - Μπορούμε να προμηθευτούμε αρκετό κατακάθι από κάποια καφετέρια (Στη Θεσσαλονίκη τα Starbucks το διανέμουν δωρεάν) 
 • λίγο άχυρο, ροκανίδι ή στέλεχος καλαμποκιού 
 • 3 κουταλιές της σούπας οικοδομικό γύψο 
 • δοχείο εκκόλαψης (το κουβαδάκι από ποπ κορν είναι ιδανικό) 
 • μυκήλιο πλευρώτους (σπόρος) Μπορούμε να βρούμε μυκήλιο πλευρώτους: 
Σε φυτώρια & γεωπονικά μαγαζιά (τα περισσότερα έχουν αποξηραμένο σπόρο). Σε αυτήν την περίπτωση ο σπόρος υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 10% σε σχέση με τον όγκο του καφέ.
Επίσης μπορούμε να παραγγείλουμε φρέσκο σπόρο από κάποιον παραγωγό πλευρώτους ή να τον παραγγείλουμε από το διαδίκτυο. Σε αυτήν την περίπτωση ο σπόρος υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 5% σε σχέση με τον όγκο του καφέ.
Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε μια ποσότητα (υπολογίζουμε να βγαίνει γύρω στο 15% σε σχέση με τον όγκο του καφέ) μολυσμένο άχυρο από υπόστρωμα πλευρώτους και να το χρησιμοποιήσουμε σαν σπόρο - αυτή είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στις φωτογραφίες και που γενικά προτείνεται ως η πιο εύκολη, αποδοτική και φθηνή. 


Εκτέλεση: 
Βάζουμε το κατακάθι σε ένα δοχείο και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας οικοδομικό γύψο για κάθε κιλό καφέ (αυτό γίνεται για να ρυθμίσουμε το ph του υποστρώματος) . Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο άχυρο λίγο ροκανίδι από πλατύφυλλα ή ακόμα καλύτερα 2-3 στελέχη καλαμποκιού σε φέτες. (αυτά τα υλικά θα επιτρέψουν στο υπόστρωμα μας να μην είναι τόσο συμπαγές και πυκνό και έτσι ο μύκητας θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα) Προσθέτουμε κάποια ποσότητα νερού ώστε το μείγμα να μην είναι στεγνό. Ανακατεύουμε με προσοχή και το βράζουμε για περίπου μισή ώρα. Έπειτα αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να στραγγίξει. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σε ποσοστό υγρασίας γύρω στο 70% (αν το σφίξουμε μια χούφτα καφέ στο χέρι μας να στάζουν λίγες σταγόνες) είναι έτοιμο για την σπορά. - Ανακατεύουμε με καθαρά χέρια τον σπόρο με τον καφέ και τον τοποθετούμε στο δοχείο της εκκόλαψης όπου και θα τον αφήσουμε σφραγισμένο ως το τέλος της συγκομιδής.Επώαση: 
Σκοπός της επώασης είναι να απλωθεί το μυκήλιο σε όλο το υπόστρωμα. Στο στάδιο αυτό η θερμοκρασία του υποστρώματος πρέπει να διατηρείται περίπους στους 25 °C. Έχει βρεθεί ότι πετυχαίνονται καλύτερα αποτελέσματα όταν η επώαση γίνεται στο σκοτάδι. Ο χρόνος επώασης μπορεί να κυμαίνεται από 20 μέχρι 40 ημέρες ανάλογα με το είδος του σπόρου και τις συνθήκες επώασης.

Συγκομιδή: 
Σε ένα μήνα περίπου από την σπορά θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα μανιτάρια. Μαζέψτε τα όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Μαζέψτε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Μην χρησιμοποιήσετε μαχαίρι, από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβετε τα ίδια στάδια. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε, αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.

Πηγή: www.alekati.gr
Το είδα: thesecretrealtruth.blogspot.com


Οδηγίες καλλιέργειας πλευρώτους στο σπίτι
Όταν έχουμε έτοιμο υπόστρωμα
1ος τρόπος (όπως προτείνει η εταιρεία δίρφυς): Τοποθετήστε το σε μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει ο άνεμος (σε αποθήκη, στο μπαλκόνι προστατευμένο από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα, στην κουζίνα).

1) ΦΩΣ: Τα πλευρώτους χρειάζονται φως. Τοποθετήστε το σε φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Κατά την διάρκεια της νύχτας ας μείνει στο σκοτάδι.

2) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18 βαθμούς.

3) ΝΕΡΟ-ΥΓΡΑΣΙΑ: Τοποθετήστε το πάνω σε μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι, χώμα). Ποτίστε χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι χειρός ψεκάζοντας σε όλη την επιφάνειά του γύρω-γύρω 1-2 φορές την ημέρα μέχρι τα μανιτάρια να μεγαλώσουν.

4) ΣΥΛΛΟΓΗ: Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Μαζέψτε τα όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Μαζέψτε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Μην χρηισιμοποιήσετε μαχαίρι, από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβετε τα ίδια στάδια. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε, αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.

2ος τρόπος (πρακτική της "Αλεκάτη" ευκολότερη): Μετά από αρκετές σοδειές μανιταριών στο σπίτι και αρκετό πειραματισμό καταλήξαμε στο ότι μπορεί κάποιος να παράγει μανιτάρια και να παίρνει ως και 5 σοδειές με ελάχιστο κόπο αν ακολουθήσει πιστά τα τέσσερα βήματα εκτός του 3ου, δηλαδή της υγρασίας. Το υπόστρωμα δεν χρειάζεται πότισμα μέχρι να δώσει την πρώτη σοδειά. Αφού πάρουμε την πρώτη σοδειά βουτάμε το υπόστρωμα στη μπανιέρα ή σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και το αφήνουμε για δυο περίπου ώρες να πάρει αρκετό νερό μετά το αφήνουμε κάπου να στραγγίξει και δεν ασχολούμαστε καθόλου μαζί του μέχρι να πάρουμε την νέα σοδειά.

Προσοχή: Μη ξεχάσετε και μην καθυστερήσετε να κόψετε τα μανιτάρια όταν ωριμάσουν. Αν αρχίσουν να σποριάζουν, θα βγάλουν τόση άσπρη σκόνη που θα περάσει σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού και θα λερώσει παντού! Ακόμα και μέσα στα ντουλάπια και στα συρτάρια!


4 σχόλια:

 1. Αν έχεις την καλοσύνη, να επισημαίνεις τα άρθρα που είδες από εμένα, σε παρακαλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μακάρι να μπορούσα να καταλάβω, τον λόγο που αμελείτε να επισημάνετε το που το είδατε...
  Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την "τροφή", είναι θέμα αντιπαλότητας; Δεν μπορεί, διότι είναι διαφορετικά τα θέματά μας.. Τότε, τι στο καλό μπορεί να είναι;
  Γιατί εγώ τηρώ με ευλάβεια το να αναφέρω αυτήν την πηγή που το πρωτοείδα;
  Ζημιώνεστε κάπου αν γράψετε, εκτός της αρχικής πηγής και αυτήν από την οποία το βρήκατε; Ή για να μην ωφεληθώ εγώ; Μα δεν με ξέρετε, γιατί να φερθείτε έτσι;
  Σας παρακαλώ πολύ, θέλω διακαώς να μάθω την αιτία αυτής της συμπεριφοράς, όχι για να εμπλακούμε σε αντιδικία, δεν έχω καμία τέτοια όρεξη, απλώς θέλω να ξέρω το ΓΙΑΤΊ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επιτέλους βρήκα πως απαντάνε :)
  συχώρα με αλλά είμαι καινούργια στο άθλημα. Συγχαρητήρια για το μπλόγκ σου. Πλύ καλή δουλειά.
  Ενημέρωσα τον σύνδεσμό σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή