Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η καταγωγή της Ρώμης


Είχα διαβάσει στα 18 μου, σε βιβλίο γενικής ιστορίας ό,τι Ιλλύριοι ήταν οι ιδρυτές της Ρώμης. Όμως, όπως φαίνεται τους πρόλαβαν οι Αρκάδες πριν 5.000 χρόνια !


Οικισμός αναγόμενος στο 3.000 ανευρέθη στην περιοχή Πουλοπέτρι Λακωνίας, καταποντισμένος στην θάλασσα. Ο βυθισμένος οικισμός, ευρίσκεται σε βάθος 4 περίπου μέτρων και διαθέτει ανέπαφα κτίρια, δρόμους και κιβωτιόσχημους τάφους. Έχει ανευρεθή από το 1968, ενώ ουδεμία ενέργεια έχει γίνει γιά την ανάδειξή του.
Στην περιοχή της λίμνης Τάκα στην Αρκαδία, νοτίως της Τριπόλεως, στο οροπέδιο της Τεγέας σε υψόμετρο περίπου 650μ., ευρίσκεται η αρκαδική πόλη Παλλάντιον, γενέτειρα του αρκαδικού πολεμιστή Εύανδρου, ο οποίος ίδρυσε στις όχθες του ποταμού Τίβερη μία πόλη, οικιστικός πυρήνας που στη συνέχεια απετέλεσε την εστία γιά την συγκρότηση της Ρώμης.
Του γεγονότος αυτού συνηγορεί και ο γεωγράφος Στράβων, αναφέρων ότι "η Ρώμη Ελληνικόν είναι κτίσμα".
Το 1940 η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή άρχισε έρευνες γιά τον εντοπισμό του αρχαίου Παλλαντίου, αλλά οι έρευνες διεκόπησαν λόγω του πολέμου. Τα τελευταία έτη, ήρθαν στο φως ερείπια της οχυρώσεως και της ακροπόλεως της αρχαίας αυτής αρκαδικής πόλεως, καθώς και οικισμός της κάτω πόλεως. Πλησίον μάλιστα του αρχαίου Παλλαντίου, ο Παυσανίας περιγράφει την ύπαρξη δάσους από βελανιδιές και εντός της πόλεως την ύπαρξη ναού αφιερωμένου στον Εύανδρο και στον Παλλάντα, καθώς και στις θεϊκές μορφές της Δήμητρος και της Κόρης.
Οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως τα ερείπια μίας ακόμη αρκαδικής πόλεως, της Μανθυρέας, πλησίον της αρχαίας Τεγέας.
Οι έρευνες δεν έχουν αποδώσει ακόμα καρπούς και αυτό παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδες Ιταλούς περιηγητές , ι οποίοι θα έρχονταν στον νομό, προκειμένου να γνωρίσουν την κοιτίδα και την γενέτειρα των αρχαίων Ρωμαίων...


Πηγή: άρθρο "Αθάνατη Ελληνική Προϊστορία", στο περιοδικό Απολλώνειο Φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου